Asbest in scholen eist tien slachtoffers

Bert van Tweel asbest

Bert van Tweel, 14 december 1952 - †22 mei 2002 - was 26 jaar werkzaam als onderwijzer aan een basisschool in Amersfoort. In 2002 werd mesothelioom bij hem geconstateerd. De enige blootstelling aan asbest was tijdens werkzaamheden in de school waar hij met zoveel plezier werkte.

Bert is geboren in Amersfoort, in het Soesterkwartier, dus een echte Keientrekker zo als wij dit in Amersfoort noemen. Bert heeft nog een broer en 3 zussen, hij was de oudste.

Na zijn lagere school is hij naar de MAVO gegaan, daarna naar de HAVO en daarna naar de PABO. In 1976 is hij voor de klas gaan staan. Bert was een leraar van de oude stempel en heeft zijn hele leven als onderwijzer op een basisschool gestaan. Hij stond altijd voor iedereen klaar, had bijna altijd de huidige groep 8 en dat was voor de meeste kinderen altijd een feest als ze bij meester Bert zaten, want groep 8 was ook de musical en de schoolreis naar Putten om het schooljaar af te sluiten. Voor Bert was dit altijd weer een heel groot evenement en erg spannend want het was altijd een grote verantwoordelijkheid om met ongeveer 30 kinderen op de fiets naar Putten te rijden, meestal ging het goed maar er waren altijd wel een paar lekke banden onderweg die dan geplakt moesten worden.  Ook was het altijd spannend als er 's nachts in het bos gewandeld werd want er waren altijd wilde zwijnen.

Voor 1985 was Bert een heel aktief lid van de handbalvereniging Fidelitas als speler, trainer, scheidsrechter en bestuurslid heeft hij voor de vereniging veel werk verzet. In 1985 kwam daar een eind aan door een behoorlijke blessure aan zijn been. Ook heeft hij in een theaterkoor gezeten, Voice Box; dat was naast zijn school zijn lust en zijn leven.

In 1985 zijn Bert en ik gaan samenwonen en daaruit zijn 2 prachtige dochters geboren Jitske en Afke, twee meiden om trots op te zijn. De hele school werd getrakteerd op beschuit met muisjes en prachtige boekwerken werden er door de kinderen gemaakt. In 1996 zijn wij alsnog getrouwd, wat een heel bijzonder feest was. In 2001 zat Bert al niet goed meer in z'n vel, regelmatig is hij toen naar de dokter gegaan, zelf dacht hij dat de astma waar hij als kind last van had gehad hem weer parten ging spelen. Maar op Goede Vrijdag 2002 werd hij door de huisarts doorgestuurd voor foto's en werd er al gelijk 2 liter vocht weggehaald. De dinsdag daarna moest hij bij de longarts komen, een week later is hij voor onderzoek in het ziekenhuis opgenomen met op 20 april het verpletterende: ASBESTKANKER - u heeft nog 1 tot 3 jaar. Daarna ging het erg snel, wij zijn nog een paar dagen naar Texel geweest en daar kon hij al niet meer lopen en bijna niet eten.

Op 22 mei is Bert overleden. Zijn afscheidsdienst was heel bijzonder, want Bert was heel bijzonder. Het koor heeft gezongen, zijn leerlingen en collega's hebben gesproken.

Bert is nooit beroepsmatig met asbest in contact gekomen. De enige blootstelling aan asbest is geweest tijdens de vele uren die Bert enthousiast klussend in de school heeft doorgebracht. De gemeente Amersfoort ontkent elke vorm van aansprakelijkheid.

Wietske van der Veen