Update asbestvezels in make-up

Op 11-04-2018 heeft Eenvandaag de resultaten van het gezamenlijk onderzoek met het Comité Asbestslachtoffers en asbestlaboratorium Nomacon openbaar gemaakt tijdens de radio uitzending van radio Eeenvandaag op radio 1 en tijdens de televisie-uitzending op NPO 1 om 18:15. Nomacon heeft tijdens de lab analyses tremoliet (asbest) aangetroffen in andere producten dan die eerder door de Inspectie Leefomgeving & Transport bekend zijn gemaakt.

Vanochtend heeft onze technisch adviseur David de Vreede, samen met Eenvandaag, de Claire’s winkel in Almere geïnspecteerd. Zij troffen daar talloze talkhoudende producten aan. Onder andere de producten waar asbest in is gevonden. Ondanks dat inspectiedienst ILT Claire’s gevraagd had alle talkhoudende producten uit de winkel te verwijderen had Claire’s slechts 2 producten uit de schappen gehaald.

Het Comité Asbestslachtoffers roept Claire’s op de producten direct uit de winkels te verwijderen en vraagt ILT handhavend op te treden en de verkoop van deze schadelijke make-up aan banden te leggen. Verder raden wij consumenten aan voorlopig geen talkhoudende cosmetica te gebruiken totdat het onderzoek van ILT en het RIVM is afgerond en meer duidelijkheid kan verschaffen in de risico’s. De genoemde instanties hebben een grootschalig onderzoek aangekondigd naar asbestverontreiniging in talkhoudende cosmetica (ook van andere merken dan Claire’s).

 

Relevante links:

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/claires-kindermake-up-schandaal-breidt-zich-verder-uit/

 

https://www.ilent.nl/actueel/nieuws/2018/03/27/ilt-en-nvwa-starten-onderzoek-naar-asbest-in-make-up