Doorbraak in Brazilië.

op de foto Fernada Giannasi (L) en Tinka de Bruin tijdens een demonstratie voor een wereldwijd asbestverbod.

Op 29 november heeft het federale Hooggerechtshof in Brasilia de mijnbouw, verwerking en verkoop van asbest in Brazilië verboden.  Op dit moment is Brazilië de op twee na grootste producent van asbest. 

 

Het Hooggerechtshof heeft geconcludeerd: er is geen veilig niveau van blootstelling aan asbest. Daarom moet het gebruik van asbest worden verboden. Met deze uitspraak verklaarde het Hof een eerdere federale wet die het “gecontroleerd gebruik van asbest” toestond ongrondwettelijk. Met dit bindende vonnis kan het nationale congres van Brazilië geen nieuwe wetgeving meer maken waarin het gebruik van asbest alsnog kan worden toegestaan.

 

Voor de asbestslachtoffers en hun familieleden is dit een enorme overwinning in hun jarenlange strijd waarin zij de asbestslachtoffers een gezicht gaven en stap voor stap doorwerkten naar dit totale verbod. Zo wisten zij eerder al Same Minera Associades (asbestmijn) aansprakelijk te stellen voor alle medische kosten en toekenning van levenslange pensioenen aan voormalige werknemers. Tevens moest Eternit het fonds voor asbestslachtoffers in Brazilië verhogen.

 

Dat het voor Eternit nog steeds moeilijk is om verantwoording te nemen bleek op 28 november toen zij, één dag voor de uitspraak van het Hooggerechtshof aankondigde dat het bedrijf het gebruik van asbest in de productie van cementtegels aan het eind van het volgend jaar (2018) zou kunnen gaan afbouwen. Voor dit argument waren de rechters niet gevoelig. Het bedrijf zal nog dit jaar moeten omschakelen naar een veilige productie van de cementtegels.

 

De Braziliaanse asbestslachtoffers die werden bijgestaan door slachtofferverenigingen, vakbonden, medische en juridische experts hebben zich tientallen jaren ingespannen om alle leugens en smerige streken van de asbestindustrie openbaar te maken. In een reactie op het vonnis zei Fernanda Giannasi, al dertig jaar het gezicht van de campagne om asbest in Brazilië te verbieden en voorvechtster van een wereldwijd asbestverbod: “Als een asbest producerend land als Brazilië in staat is om een beslissing als deze te nemen dan mag je toch zeker verwachten dat landen die alleen asbest consumeren hetzelfde doen”. Ja, dat zou je inderdaad mogen verwachten!