Maak van asbestverwijdering overheidstaak

Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is de sector asbestverwijdering zo rot als een mispel. Uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat op 70% van de verwijderlocaties tekortkomingen zijn geconstateerd. In 44% van de gevallen leidde dit tot boetes, processen verbaal en zelfs het stilleggen van de werkzaamheden. ‘De instellingen die certificaten afgeven controleren niet en de bedrijven maken er een bende van. Het is tijd dat niet geld verdienen, maar veiligheid de voornaamste drijfveer wordt bij asbestverwijdering.’

Daarom stelt Ulenbelt voor dat de overheid de verwijdering van asbest zelf ter hand gaat nemen. Momenteel bezuinigen commerciële bedrijven op kostbare veiligheidsvoorzieningen en beschermende maatregelen. Personeel en omgeving zijn hier de dupe van. Concurrentie op de kosten leidt tot onaanvaardbare gezondheidsrisico’s.

Eerder ging de Arbeidsinspectie ervan uit dat met zoveel certificering veilig werken in de asbestverwijdering vanzelfsprekend zou worden. ‘Maar nu moet ook de inspecteur-generaal van het ministerie toegeven dat dat helaas niet gelukt is. Een goed moment om de verantwoordelijkheid terug te pakken van de markt’, aldus Ulenbelt.

Jaarlijks overlijden rond de 1000 mensen als gevolg van blootstelling aan asbest in het verleden. Sinds 1994 is er een totaalverbod op import en gebruik van asbest. Maar in gebouwen van voor 1994 is nog altijd vaak en veel asbest aanwezig.

bron: www.sp.nl