Asbestslachtoffers België zetten eerste juridische stappen tegen Eternit.

Eind november zal de Brusselse Rechtbank een vonnis vellen over de vraag of Eternit aansprakelijk is voor de gezondheidsproblemen van de in 2000 overleden Francoise Jonckheere. Zij overleed, net als haar echtgenoot aan longvlieskanker.

Dit proces is het eerste proces in België waarin Eternit aansprakelijk gesteld wordt. In de fabriek van Eternit in België in Kapelle-op-den-Bos is op dezelfde manier gewerkt als in de fabriek in Goor. De werknemers zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende asbest en de omgeving is ernstig vervuild met afval uit de fabriek. Ook in België heeft Eternit nooit gewaarschuwd voor het kankerrisico van asbest.

De Vlaamse TV heeft uitgebreid aandacht besteed aan dit proces. Kijk hier.

 

Het Comité Asbestslachtoffers heeft in Nederland al veel slachtoffers bijgestaan in hun juridische strijd tegen Eternit. Uiteraard hebben wij de kennis die hierbij is opgedaan gedeeld met onze Belgische collega’s.

 

Kijk hier naar een reactie van Jan Fermon, de advocaat van de nabestaanden van mevrouw Jonckheere.