Eis 20 jaar gevangenisstraf voor de eigenaren van Eternit Italië

“Schmidheiny en de Cartier waren op de hoogte van de gevaren”

De Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny en de Belgische baron Jean-Louis Cartier de Marchienne worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 2.000 mensen in Italië. Het gaat om voormalige werknemers en om inwoners van steden waar Eternit Italië fabrieken had.

Tijdens de 50e zitting van het proces in Turijn tegen de twee voormalig eigenaren van Eternit Italië heeft de Officier van Justitie Guarniello om zware straffen voor de beide eigenaren gevraagd. “Een verschrikkelijke ramp” zo noemde Guarinello de manier van werken van de asbestmultinational “een ramp die de gemeenschap van werknemers en burgers trof en nog steeds treft in Italië en in veel andere landen”.

De beide eigenaren worden beschuldigd van het opzettelijk veroorzaken van een ecologische ramp en het niet treffen van de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften voor alle werknemers. Guarniello vraagt de Rechtbank rekening te houden met de ongelooflijke ernst van de veroorzaakte schade.

De uitspraak wordt verwacht in het najaar van 2011.