Zonnepanelen vervangen asbestdaken

Gedeputeerde staten van Drenthe willen de sanering van asbestdaken koppelen aan de plaatsing van zonnepanelen. Dit besluit volgt op een motie van de SP-fractie in de provinciale staten van Drenthe.

Op dit moment wordt gerekend aan de haalbaarheid van het proefproject. Als de balans positief doorslaat worden binnen het project 10 Drentse agrarische bedrijven geselecteerd. Deze krijgen elk 5.500 euro subsidie als zij het asbest uit hun daken verwijderen en daar zonnepanelen voor terugplaatsen. Bij een dakoppervlak van 1000 m2 is dat ongeveer 45% van de saneringskosten. De investerings- en overige saneringskosten kunnen de ondernemers met opbrengsten uit de panelen terugverdienen. De provincie Groningen wil een vergelijkbare aanpak gaan ondersteunen voor 10 Groningse bedrijven.

Het Comité Asbestslachtoffers is blij met dit initiatief en zou graag zien dat vergelijkbare initiatieven op grotere schaal kunnen worden genomen. Zonne-energie is de meest duurzame vorm van energie en kost relatief weinig. Bij deze regeling snijdt het mes aan twee kanten. De nieuwe daken produceren energie die de deelnemers kunnen verkopen aan hun energiebedrijf. En het levensgevaarlijke asbest wordt op verantwoorde wijze gesaneerd.
Het project is een samenwerking tussen de Agenda voor de Veenkoloniën, Eneco, Energy Valley, LTO-Noord, Rabobank, Univé en de provincies Groningen en Drenthe.

Lees ook bijgaand rapport van de SP-fractie in de Tweede Kamer "help asbest het dak af"