Nieuws

SP-Kamerlid Bart van Kent pleit voor een Nationaal Asbestfonds

In het vandaag uitgebrachte boek ‘Asbest doodt. Nog steeds’ beschrijft oud SP-senator en oprichter van het Comité Asbestslachtoffers Bob Ruers hoe de hulp aan de slachtoffers van asbestkanker flink tekortschiet. Jaarlijks krijgen nog steeds 600 mensen asbestkanker en in de komende jaren zullen er nog 10.000 mensen ziek worden is de vrees. Het Instituut Asbestslachtoffers weet de belangen van slachtoffers maar moeilijk te behartigen, waardoor slechts 1 op de 6 mensen met asbestkanker een schadevergoeding kan krijgen van de bedrijven waar ze asbestkanker hebben opgelopen.

Update asbestvezels in make-up

Op 11-04-2018 heeft Eenvandaag de resultaten van het gezamenlijk onderzoek met het Comité Asbestslachtoffers en asbestlaboratorium Nomacon openbaar gemaakt tijdens de radio uitzending van radio Eeenvandaag op radio 1 en tijdens de televisie-uitzending op NPO 1 om 18:15. Nomacon heeft tijdens de lab analyses tremoliet (asbest) aangetroffen in andere producten dan die eerder door de Inspectie Leefomgeving & Transport bekend zijn gemaakt.

Asbest in kindermake-up, hoe kan dit?

Het was groot nieuws. In twee make-up producten van de keten Claire’s is na onderzoek asbest aangetroffen. Deze producten zijn uit de schappen gehaald en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben aangekondigd een uitgebreider onderzoek te doen naar make-up producten waarin talk is verwerkt.

 

Zeer schrijnend is dat de make-up van Claire’s vooral gebruikt wordt door jonge kinderen en zij dus een gezondheidsrisico lopen bij het gebruik van de make-up waarin de kankerverwekkende stof asbest is aangetroffen.

Eurogrit.

Op 9 oktober jl. werd bekend dat er asbestvezels aanwezig zijn in het Eurogrit straalmiddel smeltslak. Het bedrijf werd direct gesloten en de afnemers van het product werden gewaarschuwd.
Sinds het asbestverbod is dit een van de grootste schandalen.

Het is nu duidelijk dat het om 594 afnemers gaat en dat het straalgrit al langere tijd verontreinigd is met asbestvezels. Het aantal gebruikers van het straalgrit zal dan ook enorm zijn.

Bij het Comité geeft dit veel zorgen. Hoeveel asbestslachtoffers gaat dit schandaal opleveren? Helaas is daar niets over te zeggen.

Pagina's